Vianočné pečenie
Originál Mozartove gule
Zdroj tu:
https://varecha.pravda.sk/recepty/originalny-recept-mozartove-gule-fotorecept/11769-pouzi.html
Suroviny
1. zmes:
140 g, jemne zomleté olúpané
mandle
140 g
cukor práškový
1 PL
bielok
štipku
zelená potravinárska farba
2.zmes:
170 g
...
———
Zázvorovo škoricové sušienky
POTREBNÉ PRÍSADY
90 g hnedeho cukru(idealny je muscovado) * 110 g zmaknuteho masla * 6 lyzic zlateho sirupu * 100 ml slahacky * 380 g hladkej muky * 1 lyzica mleteho zazvoru * 1 lyzica skorice * stipka mletych klincekov * 1 lyzicka PDP * 1/2 lyzicky...
———
Keksy - Biscotti s orechami a figami
POTREBNÉ PRÍSADY
1 šálka vlašských orechov (opražených nasucho na panvici) , 1/2 šálky nakrájaných sušených fíg, 1/2 šálky hrozienok, 1/2 šálky slnečnicových semiačok, 1 1/3šálky špaldovej múky, 1/4ČL soli, 1ČL pomarančovej kôry-alebo 1/2ČL pomarančovej arómy, 1/2 ČL vanilkovej arómy , 1ČL...
———
Gaštanové pletence
POTREBNÉ PRÍSADY
250 g gaštanového pyré * 50 g práš. cukru (33 gr. agave sirup)* 125 g hladkej múky * 125 g masla * štipku soli * 1 žltko * 2 PL rumu *........ na potretie pletencov: 1 žľtko ..... na obaľovanie: kryš.cukor + vanilínovy ...
———
Škoricové klbka
250 g hladkej muky (125 g)
100 g praskoveho cukru, (50 gr cukru, 33 gr. sirupu agave alebo ryžového)
2 kakaove pudingy, (1 puding, resp. karob)
2 vanilkove cukre, (1 )
1 lyzica skorice, (1/2)
200 g masla, (100 gr)
1 vajce, (1/2)
perlicky na zdobenie
POSTUP PRÍPRAVY
Zo vsetkych surovin urobime...
———
———
Puserlíky - sen môjho detstva
30 dkg polohr. múky,
18 dkg masla / hera/,
2 žĺtka,
2 polievk. lyžice pr.cukru
poleva: z 2 bielok ušľahať tuhý sneh, do toho všľahať 18 dkg pr.cukru, prípadnej nad parou prešľahať, ale nemusí sa, dávať kôpky na kolieska z cesta
Piecť na 100 stupňov, nie dlho, počkať po vypnutí, aby...
———
Linecké kolieska - Mačie oči
100 gr. práškového cukru
200 gr. tuku (Hera, maslo...)
300 gr. hladkej múky
Spolu vymiesiť, povykrajovať kolieska, dať upiecť, potom po dve spájať lekvárom.
———
Kucheň
250 ml mlieka
1 čl cukru
1/2 kocky droždia
500 gr. polohrubej múky
tri hrste práškového cukru (asi 60 gr.)
1 vajíčko
dve štipky soli
Po vymiesení nechať ešte podkysnúť, popichať vidličkou a dať zapiecť na cca 150 st.
———
Pirohy
300 gr. výberovej polohrubej múky
trošku soli
1 vajíčko
Múka so soľou a vajíčkom sa zaleje mliekom zriedeným s vodou a vymiesi sa cesto - rozvaľkať a vykrajovať pirohy.
Plnka: zemiaková kaša so syrom, kapustou, tvarohom, nasladko- s lekvárom...
Variť vo vriacej osolenej vode, keď vyjdú na povrch,...