Vianočné pečenie

Originál Mozartove gule

Zdroj tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/originalny-recept-mozartove-gule-fotorecept/11769-pouzi.html   Suroviny 1. zmes: 140 g, jemne zomleté olúpané mandle 140 g cukor práškový 1 PL bielok štipku zelená potravinárska farba 2.zmes: 170 g ...

Zázvorovo škoricové sušienky

POTREBNÉ PRÍSADY 90 g hnedeho cukru(idealny je muscovado) * 110 g zmaknuteho masla * 6 lyzic zlateho sirupu * 100 ml slahacky * 380 g hladkej muky * 1 lyzica mleteho zazvoru * 1 lyzica skorice * stipka mletych klincekov * 1 lyzicka PDP * 1/2 lyzicky...

Keksy - Biscotti s orechami a figami

POTREBNÉ PRÍSADY 1 šálka vlašských orechov (opražených nasucho na panvici) , 1/2 šálky nakrájaných sušených fíg, 1/2 šálky hrozienok, 1/2 šálky slnečnicových semiačok, 1 1/3šálky špaldovej múky, 1/4ČL soli, 1ČL pomarančovej kôry-alebo 1/2ČL pomarančovej arómy, 1/2 ČL vanilkovej arómy , 1ČL...

Gaštanové pletence

POTREBNÉ PRÍSADY 250 g gaštanového pyré * 50 g práš. cukru (33 gr. agave sirup)* 125 g hladkej múky * 125 g masla * štipku soli * 1 žltko * 2 PL rumu *........ na potretie pletencov: 1 žľtko ..... na obaľovanie: kryš.cukor + vanilínovy ...

Škoricové klbka

250 g hladkej muky (125 g) 100 g praskoveho cukru, (50 gr cukru, 33 gr. sirupu agave alebo ryžového) 2 kakaove pudingy, (1 puding, resp. karob) 2 vanilkove cukre, (1 ) 1 lyzica skorice, (1/2) 200 g masla, (100 gr) 1 vajce, (1/2) perlicky na zdobenie POSTUP PRÍPRAVY Zo vsetkych surovin urobime...

Puserlíky - sen môjho detstva

30 dkg polohr. múky, 18 dkg masla / hera/, 2 žĺtka, 2 polievk. lyžice pr.cukru   poleva:  z 2 bielok ušľahať tuhý sneh, do toho všľahať 18 dkg pr.cukru, prípadnej nad parou prešľahať, ale nemusí sa, dávať kôpky na kolieska z cesta Piecť na 100 stupňov, nie dlho, počkať po vypnutí, aby...

Linecké kolieska - Mačie oči

100 gr. práškového cukru 200 gr. tuku (Hera, maslo...) 300 gr. hladkej múky Spolu vymiesiť, povykrajovať kolieska, dať upiecť, potom po dve spájať lekvárom.

Kucheň

250 ml mlieka 1 čl cukru 1/2 kocky droždia 500 gr. polohrubej múky tri hrste práškového cukru (asi 60 gr.) 1 vajíčko dve štipky soli Po vymiesení nechať ešte podkysnúť, popichať vidličkou a dať zapiecť na cca 150 st.

Pirohy

300 gr. výberovej polohrubej múky trošku soli 1 vajíčko Múka so soľou a vajíčkom sa zaleje mliekom zriedeným s vodou a vymiesi sa cesto - rozvaľkať a vykrajovať pirohy. Plnka: zemiaková kaša so syrom, kapustou, tvarohom, nasladko- s lekvárom... Variť vo vriacej osolenej vode, keď vyjdú na povrch,...