Bezmäsité jedlá
Cannelloni plnené šampiňónovo-sójovou zmesou
balenie cestovín Cannelloni (veľké rúrky)
šampiňóny
cibuľka
sójová drť
konzerva lúpaných paradajok v omáčke
soľ, korenie, bylinky ....
Postup:
Na cibuľke opražíme nadrobno nakrájané šampiňóny, pridáme predpripravenú sójovú drť (podľa návodu), premiešame, posolíme, okoreníme,...
Zmesou plníme...
———
Hliva na smotane s nokami
hliva,
cibuľa, cesnak,
smotana (sladká, kyslá,....to je jedno), múka,
soľ, paprika, korenia,...
Hlivu prepláchnuť, nakrájať na pásiky. Cibuľu nadrobno nasekať, opražiť na oleji, pridať hlivu, (ja som dala aj mrkvu nakrájanú na kolieska), popražiť a dať dusiť. Keď je hliva mäkká, posypať...
———
Orientálna brokolica so zázvorom a cesnakom
Menšia brokolica , asi 50g zázvoru, 4 strúčky csnaku, 100g postrúhaný sýr.
POSTUP PRÍPRAVY
Brokolicu narežeme na ružičky, sparíme vo vriacej vode asi 2-4 minúty až do jasnej zelenej farby, necháme odkvapkať, na panvici opražíme do zlatova na kolieska porezaný cesnak na trochu olivovom ...
———
Brokolicové placky - zapekané
700 g brokolice, 4 vajcia, 4 PL hladkej múky, 4 PL strúhanky, 50 g strúhaného syra, štipka mletého muškátového orieška /nemusí byť/, soľ, korenie, olej na praženie
POSTUP PRÍPRAVY
1. Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode. Vodu zlejeme a brokolicu necháme...
———
Zapekaná misa s červenou pšenicou a pohánkou
Potrebujeme:
300 g červené čočky,
1 PL oleje,
1 velká cibule,
300 g pohanky,
200 ml horké vody,
2-3 PL slunečnicového oleje,
sůl,
česnek podle chuti,
1 KL majoránky,
1 KL bazalky,
1/2 KL zázvoru,
špetku mletého nového koření,
tuk na vymazání,
strouhanka na vysypání ;
Postup prípravy
Čočku ...
———
Pšenové halušky v paradajkovej omáčke
1 šálka pšena, 1 PL slnečnicového oleja, 3 PL nakrájanej cibule, 1 ČL zeleninového bujónu, 1 ČL kurkumy, 4 šálky vriacej vody, 1 ČL sušeného cesnaku, 1 PL sójová omáčka, ½ kocky údeného tofu , , Omáčka:, 3 PL olivového oleja , podusené paradajky (namiesto čerstvých môžete použiť drvené) ,...
———
Pohánkový nákyp s mandľami a tofu
100 g pohanky, 50 g mandlí, 1 kocka údeného tofu alebo tofu s morskou riasou, 1 paprika, 2 - 3 stredné veľké paradajky, sezam, korenie (garam, masalu, majoránku, rascu, bazalku ...), sójová omáčka, olej
Pohánku zalejte dvojnásobným množstvom vody a povarte. Nakrájame nadrobno paradajky...
———
Vegánska sviečková
Zdroj: https://www.facebook.com/pages/Viete-co-jete/336254259938
" Veganská svíčková s veganským houskovým knedlíkem
Knedlík - Ingredience na jednu hezkou šišku knedlíku (cca 12 kousků): 600 g hrubé mouky, asi 1/2 l vody, asi půl lžičky soli, 1 žemle, drobet droždí, olivový olej
Postup:...
———
Cukety plnené kuskusom - cuketové "lodičky"
Potrebujete:
4 menšie cukety,
125 g celozrnného kuskusu BIO,
0,2 l vody,
1 cibuľa,
cesnak,
1 červená zeleninová paprika,
2 polievkové lyžice kvalitného rastlinného BIO oleja,
mleté čierne korenie, tymián BIO,
morská soľ,
75 g tvrdého syra alebo údeného...
———
Zapečené gnocci so špenátom
gnocchi*olej*cibuľa*3 strúčiky cesnaku*listový špenát*paradajky v konzerve*bazalka*mascarpone*parmazán*bylinková soľ
Postup s obrázkami: https://www.mimibazar.sk/recept.php?id=28593
———
Bulgurové placky s fetou
175 g bulguru * 200 ml horuceho zeleninoveho vyvaru * 1 vajce * 3 lyzice jogurtu * 85 g syru Feta * 50 g susenych rajcin * 3 jarne cibulky * olivovy olej
Postup prípravy s obrázkami:
https://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26621
———
Špenátové halušky
250g špenátového pretlaku, 100 ml mlieka, 1 vajce, 150g hladkej múky, 1 PL masla, 50 g taveného syra, 200 g šunky, 150 ml smotany na šľahanie, čierne korenie, soľ
Postup:
Špenátový pretlak rozmrazíme a vytlačíme z neho prebytočnú šťavu. Pridáme mlieko, múku, vajce a soľ a vypracujeme hladké...
———
———
Rôzne recepty z pohánky
https://www.biopotravinykrajinka.sk/biovyziva_a1.html
https://www.biospotrebitel.sk/recepty/recept/289/pohanka-na-cibulke-s-lahodkovym-drozdim.htm
———
Rôzne recepty z bryndze
https://www.bryndziaren.sk/sk/recepty.html
———
Pirohy
300 gr. výberovej polohrubej múky
trošku soli
1 vajíčko
Múka so soľou a vajíčkom sa zaleje mliekom zriedeným s vodou a vymiesi sa cesto - rozvaľkať a vykrajovať pirohy.
Plnka: zemiaková kaša so syrom, kapustou, tvarohom, nasladko- s lekvárom...
Variť vo vriacej osolenej vode, keď vyjdú na povrch,...
———