Bezmäsité jedlá
Cannelloni plnené šampiňónovo-sójovou zmesou
										
balenie cestovín Cannelloni (veľké rúrky)
šampiňóny
cibuľka
sójová drť
konzerva lúpaných paradajok v omáčke
soľ, korenie, bylinky ....
Postup:
Na cibuľke opražíme nadrobno nakrájané šampiňóny, pridáme predpripravenú sójovú drť (podľa návodu), premiešame, posolíme, okoreníme,...
Zmesou plníme...
										
									
								———
Hliva na smotane s nokami
										
hliva,
cibuľa, cesnak,
smotana (sladká, kyslá,....to je jedno), múka,
soľ, paprika, korenia,...
 
Hlivu prepláchnuť, nakrájať na pásiky. Cibuľu nadrobno nasekať, opražiť na oleji, pridať hlivu, (ja som dala aj mrkvu nakrájanú na kolieska), popražiť a dať dusiť. Keď je hliva mäkká, posypať...
										
									
								———
Orientálna brokolica so zázvorom a cesnakom
 
		
									
										
Menšia brokolica , asi 50g zázvoru, 4 strúčky csnaku, 100g postrúhaný sýr.
POSTUP PRÍPRAVY
Brokolicu narežeme na ružičky, sparíme vo vriacej vode asi 2-4  minúty až do jasnej zelenej farby, necháme odkvapkať, na panvici  opražíme do zlatova na kolieska porezaný cesnak na trochu olivovom ...
										
									
								———
Brokolicové placky - zapekané
										
700 g brokolice, 4 vajcia, 4 PL hladkej múky, 4 PL strúhanky, 50 g  strúhaného syra, štipka mletého muškátového orieška /nemusí byť/, soľ,  korenie, olej na praženie
POSTUP PRÍPRAVY
1. Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode. Vodu zlejeme a brokolicu necháme...
										
									
								———
Zapekaná misa s červenou pšenicou a pohánkou
										
Potrebujeme:
300 g červené čočky,
1 PL oleje,
1 velká cibule,
300 g pohanky,
200 ml horké vody,
2-3 PL slunečnicového oleje,
sůl,
česnek podle chuti,
1 KL majoránky,
1 KL bazalky,
1/2 KL zázvoru,
špetku mletého nového koření,
tuk na vymazání,
strouhanka na vysypání ;
Postup prípravy
Čočku ...
										
									
								———
Pšenové halušky v paradajkovej omáčke
										
1 šálka  pšena, 1 PL slnečnicového oleja, 3 PL nakrájanej cibule, 1 ČL  zeleninového bujónu, 1 ČL kurkumy, 4 šálky vriacej vody, 1 ČL sušeného  cesnaku, 1 PL sójová omáčka, ½ kocky údeného tofu , , Omáčka:, 3 PL  olivového oleja , podusené paradajky (namiesto čerstvých môžete použiť  drvené) ,...
										
									
								———
Pohánkový nákyp s mandľami a tofu
										
100 g  pohanky, 50 g mandlí, 1 kocka údeného tofu alebo tofu s morskou riasou, 1  paprika, 2 - 3 stredné veľké paradajky, sezam, korenie (garam, masalu,  majoránku, rascu, bazalku ...), sójová omáčka, olej
 
Pohánku  zalejte dvojnásobným množstvom vody a povarte. Nakrájame nadrobno  paradajky...
										
									
								———
Vegánska sviečková
										
Zdroj: https://www.facebook.com/pages/Viete-co-jete/336254259938
 
" Veganská svíčková s veganským houskovým knedlíkem
Knedlík -  Ingredience na jednu hezkou šišku knedlíku (cca 12 kousků): 600 g hrubé  mouky, asi 1/2 l vody, asi půl lžičky soli, 1 žemle, drobet droždí,  olivový olej
Postup:...
										
									
								———
Cukety plnené kuskusom - cuketové "lodičky"
										
Potrebujete:
    4 menšie cukety,
    125 g celozrnného kuskusu BIO,
    0,2 l vody,
    1 cibuľa,
    cesnak,
    1 červená zeleninová paprika,
    2 polievkové lyžice kvalitného rastlinného BIO oleja,
    mleté čierne korenie, tymián BIO,
    morská soľ,
    75 g tvrdého syra alebo údeného...
										
									
								———
Zapečené gnocci so špenátom
 
		
									
										
gnocchi*olej*cibuľa*3 strúčiky cesnaku*listový špenát*paradajky v konzerve*bazalka*mascarpone*parmazán*bylinková soľ
Postup s obrázkami: https://www.mimibazar.sk/recept.php?id=28593
										
									
								———
Bulgurové placky s fetou
 
		
									
										
175 g bulguru * 200 ml horuceho zeleninoveho vyvaru * 1 vajce * 3  lyzice jogurtu * 85 g syru Feta * 50 g susenych rajcin * 3 jarne cibulky  * olivovy olej
Postup prípravy s obrázkami:
https://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26621
										
									
								———
Špenátové halušky
										
250g špenátového pretlaku, 100 ml mlieka, 1 vajce, 150g hladkej múky, 1 PL masla, 50 g taveného syra, 200 g šunky, 150 ml smotany na šľahanie,  čierne korenie, soľ
Postup:
Špenátový pretlak rozmrazíme a vytlačíme z neho prebytočnú šťavu. Pridáme mlieko, múku, vajce a soľ a vypracujeme hladké...
										
									
								———
———
Rôzne recepty z pohánky
										
https://www.biopotravinykrajinka.sk/biovyziva_a1.html
https://www.biospotrebitel.sk/recepty/recept/289/pohanka-na-cibulke-s-lahodkovym-drozdim.htm
										
									
								———
Rôzne recepty z bryndze
										
https://www.bryndziaren.sk/sk/recepty.html
										
									
								———
Pirohy
										
300 gr. výberovej polohrubej múky
trošku soli
1 vajíčko
Múka so soľou a vajíčkom sa zaleje mliekom zriedeným s vodou a vymiesi sa cesto - rozvaľkať a vykrajovať  pirohy.
Plnka: zemiaková kaša so syrom, kapustou, tvarohom, nasladko- s lekvárom...
Variť vo vriacej osolenej vode, keď vyjdú na povrch,...
										
									
								———
 
					
				